de 10 van make sense-accountdirector Maarten

13 mei 2022, judith ooghe

Niet: de tien vrouwen in z’n leven, want dat zijn er maar drie: Natascha (35), Lize (6) en Lore (4) – naast een trio naamloze cochin krieltjes. Wel: de tien (persoonlijke) vragen en al even persoonlijke antwoorden aan make sense-accountdirector Maarten.

 

make sense vroeger en nu? 

‘Toen ik startte in 2016: 7 manusjes-van-alles, zonder gedeelde missie of visie en onder de naam Brand Senses. Nu: een multidisciplinair, gestructureerd 17-koppig team. Met een duidelijk doel: impact maken. We kregen in 2020 een terugval door jeweetwelwat, maar ik blijf razend ambitieus en wil binnenkort voor een nieuw versnellingsmoment zorgen. We moeten samen blijven groeien. Op die manier kunnen we (nog) meer impact maken.’ 

grootste frustratie?

‘Dat er vandaag nog steeds allesbehalve duurzame bedrijven ons contacteren om hun communicatie te doen. Dan denk ik echt: “ben jij koekerond, of zijn wij gigantisch onduidelijk?” Dat is jammer. We zoeken ook al twee jaar een strateeg, die hier dé referentie kan worden in strategische en creatieve duurzaamheidscommunicatie (bij deze: strategen mogen zich melden bij maarten@wecanmakesense.com).'

awkward werkmoment?

‘Toen Dimitri me vroeg om accountdirector te worden. De voorwaarde: ik wou niet boven de collega’s staan. Geen verticale structuur dus – titels doen me niks. Autonomie van het team, verantwoordelijkheid, groeien op je eigen tempo en teamgevoel, daar ga ik voor. '

laatste keer gehuild? 

‘Zodanig lang geleden dat ik het me zelfs niet meer herinner. Ik huil dus nooit, ook niet wanneer ik soms oprecht geëmotioneerd ben (zoals bij een bevalling bijvoorbeeld, sorry meisjes). Of toch: toen m’n idool Kobe Bryant overleden is. Iets zeer triviaal dus. Maar voor mij een emotionele trigger die me maar niet loslaat. Ik zou soms willen dat ik wat meer kon huilen, maar het is wat het is.’ 

waar word je onrustig van?

‘Van zaken die te traag gaan. Het moet vooruitgaan bij mij. Mensen die me kennen, weten dat ik niet graag stil zit. Die vooruitgang mag wel gestaag en doordacht, maar wel vooruit.’

Durf creatief communiceren over hoe duurzaam je bent.

levensmotto? 

‘Ignoranti quem portum petat, nullus suus ventus est (voor hem die niet weet naar welke haven hij moet koersen, is geen enkele wind gunstig – Seneca). Valt het op dat ik geschiedkundige ben? Het is wel exact hoe ik ben: ik moet weten wáárom ik iets doe. Zonder scherp doel ben je op voorhand verloren. Dat is in mijn hobby’s (fietsen, golfen, tennissen, padellen ...) net zo. Ik moet niet per se winnen, maar wel een doel hebben. En een pintje pakken achteraf is ook een doel, hè. Toegepast op make sense: we gingen een uitdaging aan en stelden een doel (stap 1). Om dat te bereiken, moet ons team voor draagvlak zorgen (stap 2) en moeten de juiste mensen hiertoe bijdragen (stap 3 – strateeg, waar ben je?). Samen moet je een plan opzetten (stap 4), en een portfolio met realisaties maken om alles te onderbouwen (stap 5).'

hoe kom je tot rust? 

‘Ik word innerlijk rustig van vooruitgang, best tegenstrijdig. Van doelen stellen, gericht werken, bedachtzaam handelen. En (samen) iets bereiken. Échte rust opzoeken doe ik in de moestuin. Met je handen op je rug een wandelingetje maken en de vooruitgang, de groei, van je eigen plantjes zien. Is er iets mooier?'

tip voor klanten? 

‘Durf toch gewoon, jongens en meisjes! Durf creatief communiceren over hoe duurzaam je bent. Over hoe jij vooruitgaat op korte én lange termijn. Het is jammer dat onze creativiteit daarin soms afgevlakt wordt door klanten die te veel binnen de lijntjes willen kleuren. Heel wat bedrijven komen bij ons met de vraag om te communiceren over hun duurzaamheid. Als wij de meest impactvolle en creatieve oplossing aanreiken, wordt er vaak teruggekrabbeld. Vanwaar die schrik?'

droom voor make sense?

‘Impact maken op grote(re) schaal. Met ons team. En voor grote namen. En zo dé referentie worden/blijven in strategische en creatieve duurzaamheidscommunicatie.'

koffie of thee?

'Geen koffie, ik ben al actief genoeg. Maar ook geen thee. Mag Ice Tea ook?'